zaterdag 3 december 2016

Bezocht: Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Gisteren museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bezocht (klik hier). Een museum met een breed palet: van oude Hollandse meesters tot moderne kunst in alle vormen. Aansprekend museum voor de liefhebbers van schilderkunst: zaal na zaal zie je de schilderkunst zich door de tijd heen ontwikkelen. Van de 'School van Barbizon' naar het 'Impressionisme', via het 'Neo-impressionisme' naar het 'Expressionisme', het 'Surrealisme', de 'Avant-gardisten' en weer verder. Mooi om te zien welke schakel de 'impressionisten' daarbij innamen. Ook Rodin kom je er prominent tegen.

Het speciaal ontworpen/gebouwde museumgebouw (1935)

School van Barbizon (voorlopers van het impressionisme)
De schilders van de zogenaamde 'School van Barbizon' zijn de voorlopers van het impressionisme. Het waren de schilders die tussen 1830 en 1870 nabij het Franse stadje Fontainebleau in de vrije natuur gingen schilderen. De landschappen werden veel meer natuurgetrouw neergezet dan ervoor. Met onder hen schilders als Johan Barthold Jongkind en Charles-Francois Daubigny als belangrijke inspiratiebronnen voor Claude Monet en andere impressionisten. De Frans/Nederlandse Jongkind was ook daadwerkelijk leraar van de jonge Monet. Zie hieronder zijn schilderij waarop hij in 1866 Overschie al bijna impressionistisch vastlegt.

Het was in 1870 tijdens zijn gedwongen verblijf in London (klik hier) dat Monet er Daubigny tegenkwam. Monet en Daubigny trokken erna naar Nederland om er samen te schilderen. Ook voor Daubigny geldt dat zijn latere landschappen al bijna impressionistisch waren, getuige ook onderstaand schilderij uit 1865 van de Noord-Franse rivier Oise.

Jongkind: De kerk van Overschie (1866)
Daubigny, Soleil couchant sur l'Oise (1865)

NB Overigens zijn dit niet de schilderijen van hen die in Boijmans van Beuningen hangen, omdat die niet in goed formaat digitaal beschikbaar zijn. Bovenstaande werken hangen respectievelijk in het Art Institute in Chicago en de Scottish National Gallery.

Impressionistische werken in Boijmans van Beuningen
De collectie impressionistische werken in Boijmans van Beuningen laat goed zien, dat het impressionisme een verzamelwoord is voor schilders met behoorlijk uiteenlopende richtingen. Hieronder vind je eerst twee werken van Monet en Pissarro, beiden als 'vaandeldragers van het impressionisme'. Het schilderij van Pissarro laat - net als dat van Daubigny hierboven - de rivier Oise zien. Daaronder vind je een werk van Paul Signac. Hij was een generatie jonger dan de andere impressionisten en haakte alleen aan bij hun laatste gezamenlijke tentoonstelling. Samen met George Seurat zou hij de koploper worden van het 'pointillisme' (klik hier). Het onderste schilderij is van Paul Cézanne. Hij zou met zijn werken de brug gaan vormen naar de latere kunststroming 'Kubisme' (klik hier). Ook de impressionisten werden inspirators zijn voor hun artistieke erfgenamen.

Monet, Lente in Vétheuil (1880)
Pissarro, L'Oise a Pontoise, temps gris (1876)
Signac, View of the port, Saint Briac (1885)
Cézanne, Landscape near Aix with the Tour de César (1895)