zaterdag 5 november 2016

Auguste Rodin

Het waren de jaren dat de Impressionisten de traditionele schilderskunst vanuit Parijs 'op hun grondvesten deden schudden'. Ze keken anders, maakten andere kunst, bleven standvastig geloven in hun vernieuwende werkwijze en ontvingen - ondanks jaren vol kritiek - richting 1890 steeds meer waardering en erkenning. Aanvoerder van de impressionisten was groot talent en vernieuwer Claude Monet. Hij werd een internationaal gerespecteerd kunstenaar, aanvoerder van een vernieuwende beweging.

' De Denker' (1881) klik hier

De wereld van de beeldhouwkunst had zich die eeuwen ervoor al net zo traditioneel ontwikkeld als de schilderkunst. Ook daar vond diezelfde jaren een vergelijkbare vernieuwing plaats, geleid door een al net zo'n groot talent en vernieuwer: Claude Rodin. Zijn beelden en sculpturen kwamen los van de traditie. Sterker nog, ze verbeeldden de vernieuwing, het anders kijken en vormgeven. Rodin benadrukte in zijn scupturen - net als de impressionistische schilders - de tijdelijkheid van het moment. Duimafdrukken, niet uitgewerkte onderdelen en onvolledige figuren, fragmenten van het lichaam; maar al te vaak dachten mensen dat het om slechts studies ging.

Ondanks zijn al op jonge leeftijd onderkende talent werd hij tot drie keer toe afgewezen voor een studie aan de traditionele École des Beaux Arts. Zijn werken waren toen al te afwijkend van de gangbare norm. De kennismaking in 1875 met de - toen al eeuwenoude - werken van Michelangelo betekende de grote omslag. Rodin werd sterk geïnspireerd door de krachtig vernieuwende wijze, waarop die oude meester zijn beelden had vormgegeven. De werken van Rodin krijgen vanaf dat moment een onderscheidend hoog niveau, alhoewel gevestigde kunstorde en publiek zich aanvankelijk sterk verzetten tegen zijn vernieuwende sculpturen.

'De Kus' (1886) klik hier

Rodin wordt 'de beeldhouwer van het impressionisme' genoemd. Niet geheel toevallig was hij goed bevriend met Claude Monet (klik hier). Dit kwam samen in een gezamenlijke expositie in de zomer van 1889. Het werd een grote overzichtstentoonstelling van 145 werken van Monet, geflankeerd door 36 sculpturen van Rodin. Deze expositie in Parijs werd een groot succes en bracht hen internationale erkenning. Rond de eeuwwisseling was Rodin - net als Monet - een wereldwijd bekend en gerespecteerd kunstenaar. Het talent van Rodin werd vergeleken met dat van Michelangelo.

Waar Claude Monet in persoon de brug vormde tussen eeuwenlange traditionele schilderkunst en de moderne schilderkunst na hem, was Auguste Rodin (1864 - 1943) dat voor de beeldhouwkunst. Beiden waren vernieuwers, die zich met hun grote vernieuwende talent konden onderscheiden.

'Het Bronzen Tijdperk (deel) (1876) klik hier